Új lakás lakberendezése - mikor kezdjük el?

2019.06.01


Hogy mikor érdemes elkezdeni? Amint megvannak az alaprajzok és a szerződés megköttetett. Miért fontos, hogy minél előbb foglalkozzunk a leendő berendezéssel?

Amikor új lakás vásárlása mellett döntünk, mérlegeljük előtte, hogy hány szobára van szükség, kell-e kamra, erkély, elég a zuhany, vagy fürdőkádat szeretnénk, hány wc kellene, az egy helységben legyen-e a fürdőszobával vagy inkább külön, miből tudunk engedni és mi az, amihez feltétlenül ragaszkodunk.

Nem mindig a méret a lényeg. Egy szoba berendezésénél nem csak az számít, hogy melyik fal hány centi, hanem az is, hol vannak megtörtve például ajtóval, ablakokkal, fut-e valahol strang, merre fog nyílni az ajtó, hol lesz radiátor... 


A napokban egy olyan esettel kerestek meg, hogy most épülő lakásukban túl picire méretezték a konyhát, ráadásul még az étkező kialakítása is viszonylag távol esne tőle. A helyzetet még bonyolítja, hogy egy 50x50 cm-es strang is végigfut, ami még inkább akadályozza a jó berendezhetőséget. 

Több OPCIÓ is felmerült: 

1. A konyhát befordítsuk-e egy szobába, ahol van étkezőnek is hely? 

2.A strangos falat a konyha felé fordítsuk és a beugróban legyenek a háztartási gépek?

3. A strangos falat a másik irányban használjuk és a konyha helyett háztartási helység legyen? 

4. Miről kell lemondani? Egy kis külön wc-ről, vagy a fürdőkádról? 

5. Mit enged még meg a kivitelezés? Egyáltalán hová mit lehet tervezni a csövezések miatt?

A tervezések során újabb és újabb kérdések merültek fel, de sok-sok gondolkodás, inspirácgyűjtés és rajzolás után körvonalzódtak a lehetőségek. több jó megoldás is született.


Egy új lakás lakberendezése elhúzódhat akár 1-1,5 évig is. A fő irányt már a legelején meg kell határozni, majd az épülés fázisait lekötve konkretizáljuk. Én ezt a sorrendet javaslom, ez abban az esetben tér el, ha már bizonyos épülési szakaszon túl vagyunk és már nincs túl sok opciónk. 


I. Személyes találkozás

1. A legelső konzultáció során megismerjük egymást, együtt átnézzük az alaprajzot. Meséltek róla, hogy milyen élethelyzetben vagytok, mi várható (baba születik, külön szobák, otthoni dolgozó sarok kialakítása...) 

2. Vannak-e már most felmerült kérdések, vagy olyan sarkalatos pontok, ahol nem juttok megoldásra?

3. Kell-e változtatni az elrendezésen  - falakat kicsit módosítani, ajtót odébb tetetni, hogy beférjen mellé egy normális ágy vagy szekrény, leválasztani, összenyitni, 

4. Vannak-e ötleteitek, milyen stílus tetszene. Ha gyűjtötök képeket, szívesen megnézem, abból egy csomó mindent le tudok szűrni, megbeszéljük mit érdemes megvalósítani, hogyan lehet megoldani, mit engedjünk el belőle.


II. Tervezés

A megbeszéltek alapján elkezdem az "agyalást". Ez eltart pár napig, inspirációkat gyűjtök, skicceket csinálok, jobb, ha nem is látjátok, mennyi minden van előttem. Amikor ezek letisztultak, akkor méretarányos alaprajzot készítek, amin úgy jelölöm a dolgokat, hogy értsétek, valamint kifejtem e-mailben és keresek hozzá megfelelő képeket, hogy el tudjátok képzelni. 

Általában több verzió is születik, felmerülhetnek újabb kérdések is. 


Folytatom...csak felébredt a Kicsi :)