Színek és minták - 4 tipp falfestéshez

2019.04.30

A falfestésre mondhatjuk, hogy egyszerű és nagyszerű. Na persze nem mindig egyszerű, de nem is olyan riasztó, hogy ne merjünk belevágni. Teljesen átvarázsolja a helység hangulatát és gyakorlatilag egy nap alatt kivitezelhető az egész. (pakolást leszámítva).

1. Gombhoz a kabátot 

Ma már számos szín elérhető készen is, de bármit kikevernek pillanatok alatt. Csináltunk már olyan gyerekszobákat, hogy 1-1 kiegészítőt megvettünk, majd elvittük a festékboltba és ehhez kevertettük ki a színt. A lentiekben kamasz lány és kamasz fiúszoba falfestése látható. A lánynál a szőnyeg és függöny színét vettük alapul, a fiúsnál pedig egy képet, ami a másik falon lett elhelyezve. 

De lehet egy tapétacsík, laminált padló, vagy bármi, amiből egy kis sarabkát elviszünk és a hozzá illő árnyalatot kikevertetjük.

2. Használjunk festékmintát!

Nagyobb festékboltokban található olyan hatalmas festékpaletta, amiből lehet mintát hazavinni. Egy ilyen kis lapocskán ugyanannak a színnek több árnyalata is megtalálható. Érdemes több típust hazavinni - melegebb, hidegebb, sötétebb és világosabb árnyalatokat - és otthon a falhoz téve megnézni, hogy tetszik-e egyáltalán. Célszerű ezeket természetes fénynél konstatálni. 

Kérhető akár kisebb mennyeségű festék is, amikből kenhetünk fel otthon a falra. Várjunk egy napot, míg teljesen elnyeri az eredeti színt és nézzük meg, hogy valóban szeretnénk-e, ha minden ilyen színű lenne. 


3. Online tervezés

A trilak megalkotott egy programot, ami segíthet, hogy online is tervezhes színeket a szobába. Lehet ezzel szórakozni, viszont arra vigyázni kell, hogy más lehet az árnyalata a gépeden, mint a falon! Minden esetre arra hasznos, hogy kiválassz neked tetsző színeket, amit utána a boltban élőben is megtekinthetsz. Itt találod


4. Bátran válasszunk több színt, vagy mintát!

Az interneten millióegy ötlet van mintázásra, színek kombinálására. Nem kell feltétlenül minden falnak egy színűnek lennie, lehet erősen kontrasztos is, vagy csíkos, vagy akár lehet egy alapszín, amit folyamatosan világosítunk fehér festékkel, így akár mintázható, csíkozható. Sőt akár egy sarkot, falat is megújíthatsz, nem fontos az egész lakást hirtelen átkenni. A pinterest.com oldalon rengeteg ötlet van, de hoztam párat mutatóba: 

A minták kialakítása igényel némi kreatívitást és türelmet. Maszkoló szalag segítségével végezhető. Párosan gyorsabban halad, de ha nagyon ügyes vagy egyedül is belvághatsz. Sőt, hívhatsz engem is, a fenti kamasz szobákat is én csináltam! Kiatláljuk a színeket, a mintát és pár óra alatt kész is lehet!

A többi cikket olvastad már?