Megbízó - Lakberendező - Kivitelező

2020.11.16

Egy otthon felújításának számos fázisa van. Hétről hétre változnak a dolgok, elképzelések, lehetőségek, számolnunk kell az ütemezés csúszásával, árak változásával, tervek és koncepiciók módosításával. Aki már építkezett valaha, vagy nagyobb volumenű felújítást végzett, az pontosan tudja, miről beszélek. Aki még előtte van, annak pedig szeretettel ajánom ezt a cikket.

Ahány építkezés, ahány felújítás, annyi féle... nincs két egyforma eset. Mégis szeretnék kiemelni néhány olyan fontos tényezőt és tervezési szempontot, amit nem lehet megúszni, kihagyni. 

A Megbízó álmodik. Kitalálja, kigondolja, milyen otthont szeretne, hány fő fog ott élni, mikre lesz szükségük. mi tetszik nekik. Kiemelnék néhány tipikus hibát. Ezek elkerülhetők, ha lakberendezői vezetésével fognak neki a folyamatnak:

1. IDŐ

Amíg távolinak tűnik a befejezés, addig a lakberendezésre fordítanak a legkevesebb figyelmet. Aztán, ahogy halad a munka és már szeretnének költözni, akkor a berendezést gyorsan "összecsapják", mert már annyira belefáradtak az egészbe, hogy "essünk túl rajta" alapon összevissza vásárolnak mindent, csakhogy lakható legyen a lakás. A legnagyobb bakik a világítással és a burkolatválasztással vannak. Kb 10-ből 9 esetben utólag derül ki, hogy annak a lámpának fél méterrel arrébb kellett volna kerülni, mert pont nem úgy fér oda az étkezőasztal, sőt, a hideg és melegburkolat váltása is jobb lett volna 30 centivel odébb..... Istenem, hányszor találkoztam ezzel....

LAKBERENDEZŐ FELADATA: a folyamatok ütemezése, figyelni az időkeretre. Kell időben kitalálni a koncepicót, ehhez igazítani az összes többi tervet. A megrendeléseket elindítani, ha szükséges, akkor társszakmák képviselőivel konzultálni (villanyszerelő, asztalos, burkoló....)


A költségkeretről nem is beszélve:  funkciók mellett  Gondol funkciókra és esztétikai elemekre is. Nagyon kevesen vannak olyanok, akik pontos tervek