Megbízó - Lakberendező - Kivitelező

2020.11.16

Egy otthon felújításának számos fázisa van. Hétről hétre változnak a dolgok, elképzelések, lehetőségek, számolnunk kell az ütemezés csúszásával, árak változásával, tervek és koncepciók módosításával. Aki már építkezett valaha, vagy nagyobb volumenű felújítást végzett, az pontosan tudja, miről beszélek. Aki még előtte van, annak pedig szeretettel ajánom ezt a cikket.

Ahány építkezés, ahány felújítás, annyi féle... nincs két egyforma eset. Mégis szeretnék kiemelni néhány olyan fontos tényezőt és tervezési szempontot, amit nem lehet megúszni, kihagyni. 

A Megbízó álmodik: kitalálja, kigondolja, milyen otthont szeretne, hány fő fog ott élni, mikre lesz szükségük. mi tetszik nekik. Kiemelnék néhány pillért, melyek betartásával elkerülhetők a hibák. 

1. IDŐ

Amíg távolinak tűnik a befejezés, addig a lakberendezésre fordul a legkevesebb figyelem. Aztán, ahogy halad a munka és közeledik a költözés ideje, akkor a berendezést gyorsan "összecsapják". Addigra már annyira belefáradtak az egészbe, hogy "essünk túl rajta" alapon hirtelen, tervezés nélkül vásárolnak mindent, csakhogy lakható legyen a lakás. 

A legnagyobb bakik a világítással és a burkolatválasztással vannak. Kb 10-ből 9 esetben utólag derül ki, hogy annak a lámpának fél méterrel arrébb kellett volna kerülni, mert pont nem úgy fér oda az étkezőasztal, sőt, a hideg és melegburkolat váltása is jobb lett volna 30 centivel odébb... Istenem, hányszor találkoztam ezzel...

A lakberendező feladata a folyamatok ütemezése, figyelni az időkeretre. Kellő időben kitalálni a koncepicót, ehhez igazítani az összes többi tervet. A megrendeléseket elindítani, ha szükséges, akkor társszakmák képviselőivel konzultálni (villanyszerelő, asztalos, burkoló....) Sok probléma megelőzhető, ha hagyunk elég időt a tervezésre és gyakran konzulálunk. 


2. ANYAGI KERET

A költségkeret mindig sarkalatos pontja az építkezésnek, felújításnak. Gyakori eset, hogy kicsi a mozgástér. Komolyabb felújítás esetén akár többször is át szoktuk számolni, hogy tartani tudjuk a keretet. Ha szükséges, akkor átcsoportosítjuk, vagy felállítjuk a fontossági sorrendet. 

Rendszeresen figyelem az akciókat, van rálátásom a kivitelezési árakra is. Javasolni szoktam, hogy akár több helyről is kérjünk ajánlatot, hasonlítsuk össze, elemezzük ki. Százezreket, akár milliókat tudunk megtakarítani, vagy ugyanakkora keretből, jobb minőségű anyagokat beszerezni. Fontos, hogy mindig a reális, lehető legjobb ár-érték arányt keressük.


3. HARMÓNIA

Most van lehetőség arra, hogy legyen a lakásnak egy nagyon jó, pozitív kisugárzása, otthon hangulata, egységes stílusa, megteremtsük az összhangot. Tudom, hogy milliónyi ötlet van az interneten, örülök, ha valaki inspirálódik és van elképzelése, de két nagy buktatója van ennek: az egyik, hogy nagyon könnyen el lehet veszni. keverni a stílusokat, csapongani, a másik, hogy nem minden kapható a magyar piacon, ami külföldi képeken jól mutat. Sokszor még egyedileg is nehéz kivitelezni, nemhogy készen kapni. Hogy ezeket kiküszöböljük, erre is időt kell szánni és kutatómunkát beletenni. Minél hamarabb belevágunk ebbe is, annál szebb lesz az eredmény.


4. EGYÜTTMŰKÖDÉS

Ez egy hónapokon át húzódó munka, sok fázissal. Nagyon sok szakembert is igényel a kivitelezési oldalról. Sajnos azt tapasztalom, hogy kevés olyan "szaki" dolgozik, aki valóban magáénak érzi a feladatot, képes kreatívan gondolkodni, akár másik alternatívát ajánlani, hozzáértően elmondani a véleményét, illetve elfogadni másét. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha kifogunk egy normális kivitelezőt, beruházót vagy építésvezetőt, akivel lehet érdemben tárgyalni. 

Én minden megbízást magaménak érzek. Tudom, hogy mekkora falat egy ilyen projekt és akkor vagyok elégedett, ha az Megbízóm elégedett. Mindig képben vagyok. Ha együttműködés születik köztünk, szinte bármikor felhívhatsz, üzenhetsz, tudni fogom, miről beszélsz, lelki szemeimmel látom az alaprajzot, stílust, arányokat, azonnal reagálok. Ezerszer hívtak már fel élesben, hogy épp egy áruházban vannak, ez vagy az jó lesz-e... stb. 

Büszkén mondhatom, hogy a legtöbb ilyen megbízásból a hónapok alatt nagyon jó viszony alakul ki, barátságok is születnek, évek múlva is szívesen emlékszünk erre vissza, sőt ajánlásokat kapok, újabb megbízásokat. 


Ha szeretnétek időt, pénzt spórolni, álomotthont megvalósítani anélkül, hogy idegbajt kapnátok, akkor hívjatok engem! Üljünk le egy kötetlen beszélgetésre!

Örömmel segítek Neked, Nektek is.