Konyhatervezés - 1. 

2020.02.11

A konyha témát nem elég egy blogbejegyzésben kivesézni, ez csak egy ráhongoló írás lesz.

Bátran állíthatom, hogy a magyar háztartások egy igen jelentős részében a konyha az egyik legfontosabb élettér, több időt töltünk itt, mint a nappaliban. Eszünk, iszunk, beszélgetünk, a gyerekek leckét írnak, ide jön a barátnő, ha épp csak egy kávéra ugrik be. 

A konyha jellege, stílusa árulkodik rólunk. Lehet kicsi, nagy, szupermodern, vagy épp régimódi, teljesen átlagos, netán meghökkentő, de mindenképp hordoz olyan színeket, vonalakat, kiegészítőket, amiktől igazán a miénknek érezzük.

A tervezése sem egyszerű feladat, ezeket mindig figyelembe kell venni:

 • Az adott tér mit enged meg - kicsi, nagy, konyhasziget lehet-e, L alakú, U alakú, egysoros, hol vannak a csatlokozási lehetőségek, gépészeti kiállások, víz, áram, gáz, páraelszívó helye...
 • Tudunk-e változtatni még bármin, vagy mindenhez igazodni kell - például új lakás vagy ház esetén - ha időben elkezdjük ezt átgondolni - még felcserélhetők opciók, növelhető a tér, több lehetőséget megnézhetünk. 
 • Sokszor szinte centizni kell az elemek méretével, annyira icipici a hely.
 • Szín és stílus - mely különösen fontos, ha egy légtérben lesz az étkezővel, vagy akár a nappalival is. Lakások esetében, és főleg az újaknál, egy kb 20 négyzetméteres helyre préselik be mind a 3 funkciót. 
 • Mit enged meg az anyagi keretünk.
 • Asztalost, vagy konyha stúdiót kérünk fel, vagy IKEÁsat, Kikásat veszünk, vagy a többi  nagyobb bútorbolt kínálatából választunk. 

Sajnos tuti receptem egyikre sincs. Minden tervezési móddal voltak már sikerélmények és bakik egyaránt. Van egy tuti asztalosom, benne bízom, másban nem igazán. A másik bevált módszer pedig az IKEA konyhatervező program. 

Ezt a programot bárki letöltheti, ingyenesen használhatja, terveket menthet el vele, akár sok verziót is. Az IKEÁban is van lehetőség tervezést kérni, aminek van díja, de ha végül itt kerül megrendelésre a bútor, akkor jóvá írják. Csak jelzem, hogy ők nem csinálnak 4-5 verziót! Időpontot kell foglalni, nem mennek ki a helyszínre, azokkal az információkkal, méretekkel dolgoznak, amiket mi megadunk nekik. Ha rossz a mérés, vagy valami lemaradt, akkor így jártunk. 

A konyha tervezéstől sokan rettegnek. Ez valóban egy nagy értékű beruházás, szinte 1 M Ft alatt alig megúszható gépekkel együtt és sokan tartanak attól, hogy valamit elszúrnak. Na ilyenkor szólnak nekem. 

 • Egy személyes tanácsadás keretében a helyszínre megyek, ahol látom a lakás többi részét is, beszélünk azok berendezéséről is, hogy milyen stílus illeszthető be oda, vagy teljesen új alapokra kell helyezni az egészet. 
 • Centire pontosan felmérem a területet, jelölve a kiállásokat, csatlakozási lehetőségeket, ablakokat és mindent, amire figyelni kell.
 • Az IKEA tervezővel elkészítem a tervet és én bármikor tudom módosítani, akár pár órán belül reagálok az újabb kérésre. Variálhatjuk a színeket, fogantyúkat, munkalapot, meg tudunk nézni jó sok verziót. Minden verziót elmentek és e-mailben küldök el.
 • Igény esetén személyesen is elmegyek az IKEÁba, akár egyedül, akár a Megrendelővel együtt, újra megnézzük a frontok lapjait, munkalapot, gépeket, hűtőt, főzőlapot, csaptelepet, mindent, ami kell. A tervünk ott is megnyitható, akár a helyszínen is tudunk módosítani.
 • Végül átnézetjük egy IKEÁs segítővel és megrendeljük.

A programban lehetőség van 3 D-s nézet beállítására is, illetve kapunk egy komplett listát a tételekről melyeken a pontos ár is fel van tüntetve. Mielőtt ezt megnézzük, üljünk le! Elsőre sokkolhat ez a szám, de megszokjuk. Ha tudunk, faragunk le belőle. Az a tapasztalat, hogy az IKEA által megadott ár eléggé reális. Lehet, hogy máshol esetleg pártízezer forintot spórolhatunk, lehet, hogy valahol kétszer ennyi lesz. Ez abban is segíthet, hogy elgondolkodjunk azon, hogy az asztalos által mondott ár sok vagy kevés... Mindenképp egy jó kiindulási pont és mindenki eldöntheti, hogy ezzel él-e, vagy keres másikat. 

Semmilyen összeköttetésem nincs az IKEÁval, nem kapok jutit (sajnos), tehát csakis az évek és a rutin szól belőlem. 

Az utóbbi időben ezeket a konyhákat terveztem, mindegyikről a végleges verziót mutatom. 

Ha úgy érzed, hogy Neked is jól jönne egy kis "löket", kérdeznél, terveztetnél, nyugodtan keress meg. Minél előbbi fázisban találkozunk, annál jobb lesz a konyhád!