Konyhatervezés - 1. 

2020.02.11

Bátran állíthatom, hogy a magyar háztartások egy igen jelentős részében a konyha az egyik legfontosabb élettér, több időt töltünk itt, mint a nappaliban. Eszünk, iszunk, beszélgetünk, a gyerekek leckét írnak, ide jön a barátnő, ha épp csak egy kávéra ugrik be. 

A konyha jellege, stílusa árulkodik rólunk. Lehet kicsi, nagy, szupermodern, vagy épp régimódi, teljesen átlagos, netán meghökkentő, de mindenképp hordoz olyan színeket, vonalakat, kiegészítőket, amiktől igazán a miénknek érezzük.

A tervezése sem egyszerű feladat, ezeket mindig figyelembe kell venni:

 • Az adott tér mit enged meg - kicsi, nagy, konyhasziget lehet-e, L alakú, U alakú, egysoros, hol vannak a csatlakozási lehetőségek, gépészeti kiállások, víz, áram, gáz, páraelszívó helye...
 • Tudunk-e változtatni még bármin, vagy mindenhez igazodni kell - például új lakás vagy ház esetén - ha időben elkezdjük ezt átgondolni - még felcserélhetők opciók, növelhető a tér, több lehetőséget megnézhetünk. 
 • Sokszor szinte centizni kell az elemek méretével, annyira icipici a hely.
 • Szín és stílus - mely különösen fontos, ha egy légtérben lesz az étkezővel, vagy akár a nappalival is. Lakások esetében, és főleg az újaknál, egy kb 20 négyzetméteres helyre préselik be mind a 3 funkciót. 
 • Mit enged meg az anyagi keretünk.
 • Asztalost, vagy konyha stúdiót kérünk fel, vagy IKEÁsat, Mömaxosat veszünk, vagy a többi  nagyobb bútorbolt kínálatából választunk. 

Ha van olyan asztalos, akiben vakon megbízol, akkor szerencséd van. Ha egy kicsit is bizonytalan vagy, akkor inkább válaszd a nagy áruházak megoldását. Még egy jó tanács: rokonnal soha ne csináltass konyhát... az életben nem lesz kész, szinte biztos, hogy variálni fog és rámegy a jó kapcsolat is!  

Én mondom, hogy a legjobb tapasztalataim az IKEA-s konyhákkal vannak. Tervezhető, pontos az összeg, van rá 25 év garancia, gépekre 5 év, számos kombináció létezik. 

A honlapjukon van egy saját tervezőprogram, amit bárki használhat, próbálgathatja. Kell hozzá némi idegrendszer, főleg az elején, de lehet próbálkozni. Ingyenesen használható, a terveket tárolja, akár több verzióban is lementhető egy konyha. Forintra pontosan kiírja az árat, nem lesznek utólagos feláras tételek - már csak a szállítás és szerelés. Ez első blikkre sokkoló lehet, de lehet belőle szépen lefaragni, ebben már van rutinom :).

Az IKEÁban is van lehetőség tervezést kérni, aminek van díja, de ha végül itt kerül megrendelésre a bútor, akkor jóvá írják. Csak jelzem, hogy ők nem csinálnak 4-5 verziót! Időpontot kell foglalni, nem mennek ki a helyszínre, azokkal az információkkal, méretekkel dolgoznak, amiket mi megadunk nekik. Ha rossz a mérés, vagy valami lemaradt, akkor így jártunk. 

A konyha tervezéstől sokan rettegnek. Ez valóban egy nagy értékű beruházás, szinte 1 M Ft alatt alig megúszható gépekkel együtt és sokan tartanak attól, hogy valamit elszúrnak. Na ilyenkor szólnak nekem. 

 • Egy személyes tanácsadás keretében a helyszínre megyek, ahol látom a lakás többi részét is, beszélünk azok berendezéséről is, hogy milyen stílus illeszthető be oda, vagy teljesen új alapokra kell helyezni az egészet. 
 • Centire pontosan felmérem a területet, jelölve a kiállásokat, csatlakozási lehetőségeket, ablakokat és mindent, amire figyelni kell.
 • Az IKEA tervezővel elkészítem a tervet és én bármikor tudom módosítani, akár pár órán belül reagálok az újabb kérésre. Variálhatjuk a színeket, fogantyúkat, munkalapot, meg tudunk nézni jó sok verziót. Minden verziót elmentek és e-mailben küldök el.
 • Igény esetén személyesen is elmegyek az IKEÁba, akár egyedül, akár a Megrendelővel együtt, újra megnézzük a frontok lapjait, munkalapot, gépeket, hűtőt, főzőlapot, csaptelepet, mindent, ami kell. A tervünk ott is megnyitható, akár a helyszínen is tudunk módosítani.
 • Végül átnézetjük egy IKEÁs segítővel és megrendeljük.

Mindig azt mondom, hogy érdemes egy ilyet készíteni. Már csak azért is, hogy el tudjunk azon gondolkodni, hogy az asztalos által mondott ár sok vagy kevés, milyen áron szerezhetők be a gépek. Az IKEA saját márkás gépekkel dolgozik. Van választék, jó minőségűek, 5 év garanciát vállalnak ezekre. Nyilván ha valaki extra minőségűt szeretne, erre is van lehetőség.  

Semmilyen összeköttetésem nincs az IKEÁval, nem kapok jutit (sajnos), tehát csakis az évek és a rutin szól belőlem. 

Az utóbbi időben ezeket a konyhákat terveztem, mindegyikről a végleges verziót mutatom. 

Ha úgy érzed, hogy Neked is jól jönne egy kis "löket", kérdeznél, terveztetnél, nyugodtan keress meg. Minél előbbi fázisban találkozunk, annál jobb lesz a konyhád!

Bővebben erről a szolgáltatásról itt olvashatsz: IKEA KONYHA