Home Office - 10 tipp irodasarok kialakításához

2020.03.16

Mától nagyon ok embert érint a Home Office létesítménye. Több ezren, vagy tízezren fognak a következő időszakban arra kényszerülni, hogy otthonról dolgozzanak. Tudom, vannak már rutinosak, akik eddig is néhány napot így dolgoztak, de ez most más lesz. Erre most be kell rendezkedni és ki tudja, hogy meddig.

Azért jó, ha egy kicsit alakítunk e célra valamelyik helységben egy elkülönített kis zugot, mert akkor valóban "meg tudunk érkezni" oda, nem kell mindig elpakolni a konyhaasztalról a laptopot, lesz egy pici bázis, ahol koncentrálni tudunk a feladatokra.

1. Ha csak lehet, legyen minél közelebb a természetes fény. Ablak elé, mellé tolhatjuk az asztalt, ha ránk süt a nap a kedvünk is jobb lesz. 

2. Tehetünk oda kiegészítő világítást. Erre jó egy asztali lámpa, vagy akár csiptetős, ha egyik sincs, akkor az állólámpa fényét irányítsuk a megfelelő szögbe.

3. Gondolom most nem fog mindenki elrohanni irodaszéket venni, de az otthoniak közül a lehető legkényelmesebbet válasszuk ki. Ha nincs olyan, amin napi 7-8 órát tudunk ülni, akkor időközben cserélgessük, néha üljünk fotelbe, aztán újra  a székre. A legjobb az lenne, ha valami tartaná a gerenciünket. Vagy választhatunk karos széket, hogy néha a kezünket pihentethessük. Ha semmi sincs kéznél, akkor legalább ülőpárnára, kispárnára üljünk, legyen meg a komfortérzet.

4. Keressünk néhány olyan tárgyat, ami irodára emlékeztet, amire szükségünk lehet és tegyük ki szem elé: tolltartó, tűzőgép, jegyzettömb, naptár, számológép, postitek, mappák, papírok, szövegkiemelők, kinek mi...

5. Aki megteheti, ideiglenesen az erkélyt is átalakíthatja. Már nincs annyira hideg, de még meleg se és egész klassz hangulatot lehet odavarázsolni. Lépcsőfordulóba, közlekedőbe, olyan helyeken is képes az ember szükség esetén dolgozni, ahol eddig eszébe se jutott. 

6. Szerezzünk be egy elosztót, vagy hosszabbíttót. Kell majd dugalj a laptopnak, lámpának, lehet, hogy nyomttónak is és a lemerülő telefonjainknak.

7. Legyen mindig tiszta az asztal. Én is egy-két naponta le szoktam törölgetni a laptopot, egeret, az asztalkát, de most erre fokozottan figyeljünk és naponta akár többször is tegyük meg. A popsitörlő a legtutibb, vagy fertőtlenítős törlőkendő.

8. Tartsunk rendet. Egy kupis asztalhoz senkinek sincs kedve leülni. De ha a munkahelyünk rendben van, akkor jobban is tudunk figyelni. Otthonról kicsit könnyebb elcsúszni a feladatokban, dokumentáljuk, hogy mit csinálunk, hány órát nyomjuk, írjunk listát a teendőkről, hogy ne maradjon ki semmi. 

9. Tudom, hogy azoknak a legnehezebb, akiknek otthon kell tartani a kisgyerekeket. Nekem is van kettő, akik itt téblábolnak és nehéz mellettük bármit is csinálni. Próbáljuk meg megértetni velük, hogy időnként hagyjanak figyelni, adjunk nekik is feladatot. Főleg akkor hagyjanak egy kicsit, ha telefonon kell beszélnünk valakivel. Még egyszer írom, tudom, hogy rettendő erőfeszítő és agyzsibbasztó. Lövésem sincs, hogy milyen napjaink lesznek. Most például hajnali 5 óra van és azért keltem fel, hogy haladjak, mert tőlük aztán nem fogok. Íme néhány tipp: ők is hagy firkáljanak, rajzoljanak,vágjanak ki újságból képeket, aztán ezeket ragasszák papírra, főzzünk együtt, kirakózzanak, legózzanak, és aludjanak vagy 2 órát délben :). 

10. Egy kávés- vagy teás csészének mindig legyen hely az asztalon!


(képek forrása: pinterest.com)

Felíratozási lehetőség: