Étkező kialakítása a nappaliban

2019.04.10

Vagy azért, mert helyszűke van, vagy azért mert hatalmas a tér - gyakori eset, mikor az étkező rész a nappalival egy légtérben kerül kialakításra. 

Panel lakások, garzonok esetében inkább a kényszer a nagyobbik úr. Ezek az otthonok keskeny, kicsi konyhával rendelkeznek, ahová még egy asztalka sem fér el. Ilyen esetben a nappali konyhához legközelebb eső sarkát érdemes erre a célra használni. 

Történt ez az egyik kedves Megbízóméknál is, erről mutatok egy képet, melyen az előtte-utána állapot látható. 

Mire kell figyelni, amikor erre sor kerül:

- világítás - mindenképp kerüljön az asztal fölé lámpa. Jellemzően a nappalikban középen van egy általános világítás, de ennek a funkciója ebben az esetben borul.

- arányok - nincs kőbe vésett szabály, de el kell dönteni, hogy a helység jellemzően nappali, vagy jellemzően étkező, ahová esetleg bekerül egy kanapé. Valamelyik irányba billenjen el a mérleg. Jelen esetben kb. 18 nm-es szobáról volt szó, melyből 4-5 nm lett az étkező területe a többi pedig nappali maradt.

- optikai térelválasztás - ez történhet falszínek variálásával, szőnyeg használatával. Van, aki ezt a részt tapétával borítja. Lényeg, hogy egy kicsit elérjük a "kijelölést".

-stílus megtartása - az étkező alkalmazkodjon a nappali stílusához, hangulatához.

Valamivel könnyebb a dolgunk, ha nagy a tér. Ebben az esetben jellemzően a konyha is egy légtérben is a nappalival és étkezővel. Az interneten rengeteg ötlet van, de ezek általában "steril" fotók. A valóságban sosincs ekkora rend :). Főleg, ha sok gyerekes családról beszélünk... kedves Anyukák, ne érezzétek rosszul magatokat, ha nem ez a látvány van nálatok :). 

Természetesen a fent leírt szempontok itt ugyanúgy érvényesek: világítás, stílus összehangolása és az arányok megtartása. Esetleg az optikai térelválasztástól el lehet tekinteni, hiszen egy nagy térben szépen elkülöníthetők a funkciók.

(képek forrása: pinterest.com) 

Szívesen segítek Neked is, hogy megtaláljuk a megoldást egy hangulato étkező kialakítására. Pontos statisztikám nincs, csak a tapasztalataim: kb. 10 háztartásból 8-9 esetben az élet nem a nappaliban, hanem az étkezőben és konyhában zajlik! 

Legyen hangulatos, érezzétek jól magatokat!


A többi cikket olvastad már? 

Értesülj elsőként az újdonságokról!

 A BLOGÉRTESÜLÉSEKRE VALÓ FELÍRATKOZÁS EGYELŐRE SZERKESZTÉS ALATT VAN! MÉG NEM MŰKÖDIK A RENDSZER, ADDIG A FACEBOOKON TUDSZ KÖVETNI ÉS OLVASNI AZ ÚJDONSÁGOKRÓL: GYORS LAKBERENDEZÉSI STÚDIÓ